A szivattyúkról általánosságban

szivattyu3A benzinmotoros szivattyúkat azokon a helyeken használják, ahova nem vezették be az elektromos áramot. Zagyszivattyúval történik a víz átemelése valamint az öntözés is. Speciális esetekben például a közműjavításoknál vagy csőtörés esetén átemelő szivattyúkat a szennyvíz elszállításához zagy szivattyúkat alkalmaznak. Egyéb problémák megoldásában például a vízzel árasztott területek, így különösen gödrök, aknák, pincék vízmentesítésében is segít ez a készülék, valamint használható még öntözéskor, tartályok feltöltésekor valamint a halastavak és egyéb medencék leengedésekor is.

Hogyan működnek ezek a szivattyúk?

A benzinmotoros szivattyúk általában centrifugál elven működnek. Meg kell említeni még a membrán típusú, erősen szennyezett folyadék szállítására alkalmas szivattyút is. Mivel ezt a terméket ritkán használják, ezért a benzinmotorral üzemelő készülékről adunk tájékoztatást.

Centrifugál szivattyú

3A centrifugál szivattyú a mechanikai motor forgó mozgását alakítja át a folyadék mozgási vagy nyomási energiájává. A meghajtó motor minden esetben 2 vagy 4 ütemű benzin vagy dízel üzemű Ottó motor. A benzin üzemű 4 ütemű felül szelepelt típus a legelterjedtebb. A meghajtó motor tengelyére szerelt szivattyú lapát a tengely irányból érkező vizet felgyorsítja, amely a nyomócsonkon keresztül rendkívül gyorsan távozik. Azonban ez a típus csak akkor működik, ha szivattyút valamint a szívócsövet a bekapcsolás előtt feltöltötték vízzel. A gördülékeny munkavégzés érdekében a benzinmotoros szivattyúkat ellátják diffúzorral és visszacsapó szeleppel is.

Az önfelszíváshoz vizet kell tenni a szivattyúházba. Ezt követően képes a járókerék a szívókamrában egy olyan vákumot előállítani, amely beszívja a szívóvezetékben lévő levegőt, gázt, vagy gáztartalmú folyadékot. A beszívott anyag itt keveredik a folyadékkal és a nyomókamra irányába távozik ezt követően a gáz a nyomócsonkba kerül a folyadék pedig vissza jut a járókerékhez. Ez a folyamat a folyadék áramlás megindulásáig tart. Az áramlást nem befolyásolja az sem, ha a szívó ágból gáztartalmú anyag érkezik, a szivattyúház ugyanis elegendő mennyiségű vizet képes visszatartani, így az önfelszívási folyamat megismételhető továbbá a házrészben lévő szelepnek köszönhetően meggátolható a folyadék visszaáramlása és gyorsítható az önfelszívási folyamat is. Így bizonyos készülékek akár 8 mről is használhatóak.

A benzinmotoros szivattyút érdemes a szállítandó víz helyéhez közel rakni, így elkerülhetővé válik a szívócső sérülése. Fontos, hogy ez az alkatrész kiváló minőségű lehetőleg bordázattal ellátott falú legyen.

A benzinmotoros szivattyúknál problémát okozhat a szívó oldali tömítetlenség valamint amely a teljesítmény csökkenéséhez, lassú önfelszíváshoz rosszabb esetben pedig az önfelszívás megszűnéséhez is vezethet.

A szivattyúk az emelési magasság és alapján is jellemezhetőek. Az emelési magasság megállapításánál a folyadék szint felszíne jelenti a viszonyítási pontot. Speciális eset a kút. Ha egy 10 méter magasan lévő tartályba 5 méter mélyről kívánunk vizet szivattyúzni, akkor az emelési magasság 15 méter és a kút vízhozama kisebb, mint a szivattyú térfogatárama, így a benzinmotoros szivattyú viszonylag rövid idő alatt képes eltávolítani a vizet, ez viszont a kútban károkat okozhat., amely elkerülése érdekében mindig a kút üzemi vízszintjét kell figyelembe venni. A szivattyú nyomása átszámítható emelési magasságra.

A térfogatáram alapján is definiálhatóak a készülékek, mivel ez az adat megmutatja, hogy a szivattyú adott időegység alatt mennyi folyadékot képes szállítani. A mértékegysége liter/ perc vagy köbméter / óra.

A térfogat áram és az emelési magasság szorosan összefüggő adat, amelynek a méretezéskor van szerepe. Bizonyos esetekben ugyanis figyelembe kell venni a szívás mélységét, a készülék távolságát a helytől valamint a szívó és nyomócső átmérőjét és a szűkítő idomok fajtáját, valamint az emelési magasságot és a távolságot is.

A szivattyúk felépítése

A különböző típusok felépítése nagyon hasonló. A motorral egybeépített ház a csőváz kerethez van rögzítve, A benne lévő járókerék a motor tengelyére rögzített. Az alul elhelyezkedő szívócsonk és a felső nyomócsövek pedig menetes csatlakozásúak .Az átemelő szivattyú sajátossága az, hogy lehetővé teszi nagy mennyiségű folyadék szállítását, ugyanakkor képtelen nagy nyomás előállítására. A készülék speciális formája a zagy szivattyú, amely lehetővé teszi a szilárd anyagokkal pl törmelékkel szennyezett víz szállítását is, Ebben az esetben jelentős szerepe van a tisztításnak, ezért könnyen szétszerelhető. A harmadik típust a nagy átmérőjű nyomókerékkel rendelkező viszonylag nagy emelőmagassággal és alacsony tárfogatárammal bíró nyomószivattyú alkotja.

Tartozékok

A szivattyú hatékony működéséhez szükséges kiegészítők a csövek, a csatlakozó idomok, a szívókosár, a szívótömlő, a hollandi anyás, illetve gyors csatlakozós tömlőkapocs illetve a speciálisan megerősített bilincsek.

A vásárláskor célszerű a gyártó által ajánlott tartozékokat választani.

Ha a megfelelő szivattyú kiválasztásához illetve a szükséges tartozékok megtalálásához segítségre van szüksége, akkor hívja a 06 70 650 0201-es telefonszámot, Cséri Albert munkatársunk minden kérdésére készséggel válaszol.

A nyomótömlő toldására, szűkítésére szintén kapcsok használhatók.

Vásárlásakor célszerű a gyártó által ajánlott csatlakozásokat választani, így elkerülhetők a tömítetlenségből adódó bosszúságok.

A kereskedelemben nagyon sok gyártó benzinmotoros szivattyúját lehet megvásárolni. Ezek a laikus számára, első ránézésre szinte egyformák. Itt is igaz viszont, hogy az ördög a részletekben rejlik. Sokszor kívülről nem láthatók azok az anyagminőségben, konstrukciós kivitelben lévő különbségek, melyek hatására az egyik típus használhatósága, élettartalma jelentősen nagyobb a többihez képest.

HERON szivattyúk esetében is így van ez. A nagy szilárdságú, ötvözött szivattyúház; a menetesen rögzített, acélöntvényből készült járókerék; jó minőségű, szilikonnal ötvözött kerámia csúszógyűrűs tömítés; a zagyszivattyúknál újabban alkalmazott belső, kopásálló bevonat, vagy a gyárilag felszerelt, nagyméretű gumikerék és vonórúd, mind olyan egyedi jellemző, mely más gyártóknál nem vagy csak felár ellenében kapható. Ez, illetve a széles tartozék választék, országos szervizhálózat, alkatrészellátás és a kibővített garancia mind biztosíték a felhasználó számára.

Ha a megfelelő típus kiválasztásában segítségre van szüksége, hívja a 06-70 7028130-as telefonszámot. Itt választ kap, minden használattal, kiválasztással, karbantartással, javítással kapcsolatos kérdésére.